DEN HAAG - Het medisch team van het IJssellandziekenhuis in Capelle aan den IJssel waar premier Balkenende wordt behandeld voor een ontsteking aan zijn rechtervoet, acht het nog niet verantwoord een hersteloperatie uit te voeren waarbij nieuwe huid wordt aangebracht. De conditie van de operatiewond die eerder ontstond bij het verwijderen van ontstoken weefsel, is nog niet optimaal voor een transplantatie, oordeelde het team maandag.

Vorige week meldde het ziekenhuis tevreden te zijn over het verloop van het herstel en dat begin deze week bekeken zou worden of een hersteloperatie mogelijk zou zijn. Volgens een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zal het team later in de week de situatie opnieuw beoordelen. Het blijft een kwestie van een-stap-voor-stap benadering, aldus de woordvoerder.

Vice-premier Zalm heeft inmiddels minister-president Juncker van Luxemburg verzocht om op 8 en 9 oktober het voorzitterschap van de Europese Unie tijdens de Azië-Europa-top in de Vietnamese hoofdstad Hanoi waar te nemen.

Luxemburg neemt het voorzitterschap van de EU officieel op 1 januari van Nederland over. Het is voor zover bekend de eerste keer dat Nederland het voorzitterschap van een Europese topontmoeting moet overlaten aan een ander land. Nederland zal op de zogeheten Asem-top overigens vertegenwoordigd zijn door minister Bot van Buitenlandse Zaken.