RHEDEN - De verdwaalde zeehond die zondag en maandag werd gesignaleerd in de IJssel bij het Gelderse Rheden, is maandagmiddag gevangen door medewerkers van de zeehondencrèche in Pieterburen. Het gaat om een klapmuts die normaal alleen rond Groenland voorkomt.

Schippers zagen de klapmuts zondag voor het eerst en seinden de zeehondencrèche in. Medewerkers van de instelling in Pieterburen troffen het dier maandagochtend inderdaad aan in een zijtak van de IJssel. Toen de klapmuts een strandje op kroop om te zonnen, konden twee medewerkers het dier vangen.

De zeehond gaat in Pieterburen eerst in quarantaine om daarna op krachten te komen. Daarna krijgt het dier in de Noordzee de vrijheid terug. Volgens een woordvoerder van de crèche is in het verleden gebleken dat uitgezette klapmutsen weer terugzwemmen richting Groenland.

De laatste keer dat in Nederland een klapmuts zo ver in het binnenland werd waargenomen, was zover bekend in 1600. De soort duikt wel vaker op voor de Noordzeekust. Het dier dankt zijn naam aan het feit dat de mannetjes een opblaasbare zak bij hun snuit gebruiken om indruk te maken op de vrouwtjes.