GRONINGEN - De politie heeft maandag een inval gedaan op een bedrijventerrein aan de Gideonweg in Groningen. Tijdens de inval werden 150 mensen van de mobiele eenheid (ME) ingezet. Zeventien mensen werden op verdenking van betrokkenheid bij hennepteelt aangehouden. Dat heeft de politie meegedeeld.

De geteelde hennep, waar de politie naar op zoek was, werd niet zoals verwacht in de loodsen op het bedrijventerrein, maar in de buitenlucht aangetroffen. Op het terrein werd op talrijke veldjes het zogeheten 'purpleweed' verbouwd. De opbrengst van deze hennepplant is hoger dan normaal en bovendien is de werkzame stof van de planten (THC) is volgens de politie bijzonder hoog.

Buitenvelden

De aangetroffen buitenvelden varieerden in grootte van een vierkante meter tot dertig bij dertig meter. Het grootste veld werd professioneel geïrrigeerd. In loodsen en schuurtjes vond de politie bovendien enkele drogerijen voor henneptoppen en meerdere verwerkingseenheden.

In totaal werden ruim 1700 buiten geteelde hennepplanten vernietigd. Ook werd 170 kilogram gedroogde toppen met een straatwaarde van circa 550.000 euro aangetroffen.

ME

De ME was uit voorzorg aanwezig omdat de inval op een uitgestrekt, moeilijk af te sluiten terrein plaatsvond. De politie is tijdens de inval niet op tegenstand gestuit. De actie duurde de hele ochtend en middag.