DEN HAAG - Vice-premier Zalm heeft president Musharraf van Pakistan gefeliciteerd met de succesvolle eliminatie van de meestgezochte terrorist in dat land. Dat heeft Zalm, die de zieke premier Balkenende verving, maandag gezegd na een onderhoud met de president. Pakistan doodde zondag Amjad Hussain Farooqi, die onder meer wordt verdacht van een mislukte aanslag op Musharraf.

Zalm haastte zich te zeggen dat het doden van de terrorist in dit geval juist was, omdat arresteren niet altijd lukt. "Deze man heeft zo veel op zijn geweten, niet alleen aanslagen op de president." De verdachte wordt ook in verband gebracht met de moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearle.

Bondgenoot

Musharraf zei over de eliminatie dat hij altijd tevreden is wanneer "een terrorist deze wereld verlaat". Pakistan is sinds de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten een bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme. Het land grenst aan Afghanistan en voert een strijd tegen al-Qaeda en leden van de Taliban. De leider van al-Qaeda Osama bin Laden bevindt zich volgens Musharraf ergens in Pakistan.

Bedrijfsleven

Musharraf is vooral in vooral Den Haag om het bedrijfsleven te verlokken meer te investeren in zijn land. Hij prees de ondernemingen die al in zijn land actief zijn. Volgens hem zijn de namen van bedrijven als ABN Amro en Shell gemeengoed.

Audiëntie

Musharraf begon de dag met een audiëntie bij koningin Beatrix. In de middag heeft hij een onderhoud met delegaties van de Eerste en Tweede Kamer. 's Avonds praat de president met het bedrijfsleven.

Zalm zei verder met de president te hebben gesproken over de verbetering van de rechten voor vrouwen en minderheden, over buitenlandse onderwerpen als Irak en Afghanistan en over nucleaire wapens. Pakistan heeft onlangs aangekondigd zijn kernwapensarsenaal niet in te perken, maar juist te verbeteren. Musharraf benadrukte dat hij het non-proliferatieverdrag, dat regelt dat kernwapens verdwijnen, niet ondertekent. Nederland deed dat wel.

Nucleaire programma

Het Pakistaanse nucleaire programma ligt onder internationale druk, helemaal nadat bleek dat topwetenschapper Abdul Qadeer Khan geheime informatie naar Iran, Libië en Noord-Korea had doorgespeeld. Het bleek te gaan om Nederlandse technologie voor de verrijking van uranium met ultracentrifuges. Die kennis had Khan in de jaren zeventig vanuit het Almelose bedrijf Urenco meegenomen naar Pakistan.

Het is het meest gevoelige onderwerp dat hij behandeld heeft, zei Musharraf daarover. In Pakistan is Khan als vader van de atoombom een held. Nederlandse organisaties als Greenpeace en de Campagne tegen de wapenhandel hadden bij de Nederlandse regering aangedrongen om de nuclaire ontwapening aan de orde te stellen.