AMSTERDAM - Familie, vrienden, collega's en heel veel fans namen maandagavond in het stadion de Amsterdam ArenA afscheid van zanger André Hazes. Het eerbetoon was warm en emotioneel met collega-zangers die nummers zongen van de donderdag overleden Hazes. De kist met het stoffelijk overschot van de Amsterdamse zanger stond op de middenstip van het voetbalstadion, omringd door vele bloemen.

Bekijk video: Cohen: 'Hij was gewoon én bijzonder'
Modem/ Breedband

Het gratis concert begon maandagavond om half acht en duurde tot 22.00 uur. Als afsluiting maakte dragers met de kist onder luid applaus een ereronde door de ArenA. De ongeveer 40.000 aanwezige fans scandeerden "André bedankt".


Duizenden mensen voor de Arena

In totaal was er in de ArenA plaats voor 50.000 bezoekers. De mensen die geen plaats konden bemachtigen, stonden buiten het stadion rond grote schermen waarop het afscheid te zien was. Ook op Nederland 2 en Radio 2 werd het eerbetoon rechtstreeks uitgezonden.

Verkeerschaos

Vooraf werd rekening gehouden met verkeerschaos omdat tram-, metro- en buschauffeurs staakten. De chaos bleef echter uit omdat veel fans al extra vroeg naar de ArenA waren vertrokken. Zondagavond stonden de eersten er al. De Nederlandse Spoorwegen hadden ook extra lange treinen ingezet om de drukte het hoofd te kunnen bieden.

Optredens waren er van onder anderen Trijntje Oosterhuis, Guus Meeuwis, Blof en René Froger. Burgemeester Cohen sprak de aanwezigen toe. Cohen noemde de zanger "puur, oprecht en wars van onrecht". "André was een gewone jongen, maar tegelijkertijd heel bijzonder door de macht van zijn stem en de kracht van zijn liedjes", aldus Cohen. "Gewoon en bijzonder. André bedankt."

Een café zonder Hazes is geen kroeg, zei de schoonvader van Hazes, Jan van Galen. André was gezegend met een door God gegeven stem, zei Frits Barend. Wat die andere Amsterdammer, Johan Cruijff, met zijn voeten kon, kon André met zijn stem: miljoenen in beroering brengen, aldus de tv-journalist Barend, die volgens ceremoniemeester Wim Bohnenn een potje bij André kon breken.

Hazes' grote idool Johan Cruijff was ook aanwezig bij de plechtigheid. Hij liet een videobeeld zien toen beide heren samen op de middenstip stonden van de ArenA ter gelegenheid van de voetbalwedstrijd van het Oranje van de eeuw en eenteam van buitenlandse spelers die in Nederland hebben gevoetbald in 1999.

Standbeeld

Het concert werd georganiseerd door platenmaatschappij EMI en concertpromotor Mojo. Deze laatste heeft samen met Hazes' weduwe Rachel een stichting opgericht om een standbeeld van de overleden volkszanger te laten maken. Fans kunnen een bijdrage leveren door geld te storten op girorekening 369, aldus Mojo maandagavond. Het standbeeld moet een plaats krijgen op een "prachtige plek in Amsterdam".

Veel van de aanwezige fans beseften nog maar nauwelijks dat hun idool is overleden. Chris en Job uit het Noord-Brabantse Hoogeloon hadden het er graag voor over om naar Amsterdam te komen om hun grote held de laatste eer te bewijzen. "Het was zo'n gewone vent. Het was voor ons volkszanger nummer één. We hadden niet verwacht dat hij nu al zou gaan", aldus een van hen.

Bij de ingang stonden Myra en Paul Visser uit Amstelveen. Myra bezocht vanaf haar vijftiende jaar concerten van Hazes. "Ik ben ermee opgegroeid. We gingen elk jaar wel naar een optreden. Toen ik hoorde dat hij was overleden, kreeg ik overal kippenvel."

Haar man, uitgedost met een André Hazes-hoed, zei nog niet te beseffen dat hij dood is. "Ik kan me nog niet voorstellen dat er nooit meer een cd komt en dat je niet meer naar de concerten kunt."

Single

In diverse cd-winkels is vanaf woensdag de film Zij gelooft in mij op dvd te koop. De gelijknamige single ligt dan ook weer in de schappen. Deze single kan Hazes postuum zijn vurig gewenste nummer-1-notering opleveren. De Music Store liet maandag weten dat de cd's van de Amsterdamse zanger niet zijn aan te slepen. Free Record Shop meldde dit weekeinde dat de verkoop het twintigvoudige van de normale omzet was.

Bekijk video: Voorbereidingen afscheid Hazes in Arena
Modem/ Breedband

André Hazes wordt dinsdag in besloten kring gecremeerd.