BANGKOK - De Thaise autoriteiten en functionarissen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben maandag spoedoverleg gevoerd over de uitbraak van vogelpest in het Aziatische land. Directe aanleiding voor het beraad in Bangkok was de mogelijke besmetting van mens op mens in de provincie Kamphaeng Phet.

De Thaise minister van Gezondheid Sudarat Keyrurapan bevestigde maandag dat een vrouw in Kamphaeng Phet inderdaad het virus (H5N1) dat vogelgriep veroorzaakt onder de leden heeft, zoals de autoriteiten al vermoedden. Ze heeft de ziekte via dode kippen opgelopen en niet door contact met andere mensen, aldus de minister.

Mens op mens

De Thaise autoriteiten vreesden aanvankelijk voor een mens-op-mens-besmetting, omdat onlangs twee verwanten van de vrouw zijn overleden. Een besmetting van mens op mens zou kunnen betekenen dat het H5N1-virus gemuteerd is, waardoor een nog gevaarlijker situatie zou kunnen ontstaan.

De vogelpest, die in verschillende Aziatische landen de kop weer heeft opgestoken, heeft dit jaar in Thailand al aan negen mensen het leven gekost. In Vietnam bezweken zeker twintig mensen door besmetting van dier op mens.