AMSTERDAM - Het openbaar vervoer in Amsterdam staakt. Dat liet een woordvoerder van het gemeentelijk vervoerbedrijf GVB maandagochtend weten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat betekent dat trams, bussen en metro's niet rijden. Ook de pontjes in de hoofdstad varen niet. De aangekondigde staking begon maandagochtend om 03.00 uur en duurt tot en met maandagavond 24.00 uur.

Rijdend en varend personeel

Volgens de woordvoerder van het GVB doen van de 4500 werknemers, 3500 mee aan de staking. Het gaat om rijdend en varend personeel. De overige 1000 zijn administratieve medewerkers.

Rond 03.00 maandagochtend waren er volgens het GVB ongeveer 300 medewerkers op de been. De rest van het actievoerdend personeel wordt vanaf 06.00 uur in de kantine van de vestigingen verwacht.

Streekvervoer

Op dit moment rijden er vrijwel geen bussen in Noord-Holland, zegt een woordvoerder van streekvervoerder Connexxion. In en rond Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Den Helder, Hoorn, Edam, Purmerend en de Zaanstreek zijn de streekbussen maandagochtend niet uitgereden. Alleen in de regio Haarlemmermeer, Amstel- en Meerlanden en 't Gooi is de dienstregeling volgens Connexxion normaal begonnen.

"Tot nu toe geeft iedereen gehoor aan de acties", zo meldt een woordvoerder van FNV Bondgenoten. Met de vestigingsmanagers van het streekvervoerbedrijf is afgesproken dat wanneer een meerderheid van de buschauffeurs staakt, dat Connexxion helemaal geen bussen meer laat rijden, aldus een FNV-woordvoerder.

Bij de bus- en tramhaltes naast het station Amsterdam CS staan om 07.00 uur, naast een enkele verdwaalde reiziger, bijna geen mensen. De meeste reizigers lijken op de hoogte van de stakingen.