DÜSSELDORF - De CDU is ondanks verliezen zondag bij de lokale verkiezingen in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen opnieuw als grootste uit de bus gekomen. De christen-democraten kregen volgens prognoses 43,3 procent van de stemmen tegen 50,3 procent in 1999.

De sociaal-democratische SPD verloor ten opzichte van vijf jaar geleden ruim 2 procentpunten en komt op 31,5. De Groenen zouden uitkomen op 10,1 procent van de stemmen, een winst van bijna drie procentpunten. De liberale FDP komt op 6,9 procent tegen 4,3 procent in 1999.

Dramatisch

Vooraf gaven peilingen aan dat de SPD van bondskanselier Schröder een licht verlies zou lijden. Schröder zal de resultaten als succes beoordelen na een reeks dramatische uitslagen voor de partij, die op weerstand stuit met haar hervormingsplannen.

SPD-voorman Harald Schartau in Noord-Rijnland-Westfalen gaf zondag blijk van zijn tevredenheid. "De SPD heeft zich gestabiliseerd, de CDU heeft verloren." Ondanks het verlies noemde CDU-voorman Jürgen Rüttgers de uitslag uitstekend. "Volgend jaar is het gedaan met rood-groen in Düsseldorf", nam hij een voorschot op de verkiezingen voor het deelstaatsparlement in mei 2005.

Klap

In Keulen, de grootste stad van Noord-Rijnland-Westfalen kreeg het CDU een grote klap. De partij kreeg 32,7 procent, 12,5 procentenpunten minder dan vijf jaar geleden. Het verlies betekent dat de coalitie tussen CDU en de Groenen in de stad niet kan worden voortgezet. De SPD won in Keulen een halve procentpunt en volgt de CDU met 30.9 procent.

In de deelstaat met de grootste bevolking van de Bondsrepubliek konden de kiezers hun stem uitbrengen voor nieuwe gemeenteraden, burgemeesters en districtsraden. Van de achttien miljoen inwoners zijn er ongeveer veertien miljoen kiesgerechtigd, onder wie 540.000 buitenlanders uit de Europese Unie.

Barometer

De verkiezingen in de deelstaat die aan Nederland grenst golden als barometer voor de landelijke politiek. Bij de gemeenteraadsverkiezingen is er geen kiesdrempel van 5 procent, waardoor ook kleine partijen een kans hebben zetels te veroveren.