In de IJssel zwemt waarschijnlijk de zeer zeldzame klapmuts rond. Dit meldt het Zeehondencentrum Pieterburen zondag. De klapmuts is een zeehond die normaliter voorkomt in de Noordelijke IJszee bij Canada en IJsland. Sinds het jaar 1600 is de klapmuts niet meer gesignaleerd in de Nederlandse binnenwateren.

Wim de Kok van het Zeehondencentrum in Pieterburen is onderweg naar De Steeg bij Arnhem, waar het dier voor het laatst is gesignaleerd. "De klapmuts is waarschijnlijk aan de kust geboren, alhoewel dat al erg zeldzaam is. Hij is daarna bij zijn moeder weggegaan en het binnenland in gezwommen."

De Kok is vooralsnog niet van plan om het dier in gevangenschap te nemen. "Een zeehond kan daar prima zwemmen. We willen eerst zeker weten dat het een klapmuts is. Dan zien we wel verder. Pas als het dier zichzelf vast zwemt, nemen we hem gevangen."

De klapmuts is volgens De Kok minstens zes maanden oud, omdat deze zeehond altijd in april geboren worden. "Dat betekent dat hij al een paar maanden heeft weten te overleven. Hij zit natuurlijk niet in een natuurlijke omgeving, maar voor het dier is het hier niet gevaarlijk."