BRUSSEL - Het extreem-rechtse Vlaams Blok zou als grootste Belgische partij uit de bus komen, als er nu verkiezingen zouden zijn. Dat blijkt uit een peiling van de dagbladen La Libre Belgique en Het Laatste Nieuws en de commerciële televisiezender VTM, die maandag wordt gepresenteerd. In de peiling komt het Vlaams Blok uit op 24,3 procent van de stemmen.

Bij de regionale verkiezingen van juni behaalde het Blok al 24,1 procent van de stemmen, maar toen moest de partij de christen-democraten nog voor laten gaan.

In Vlaanderen zouden de christen-democraten nu de tweede partij zijn, gevolgd door de Vlaamse socialisten. De liberalen van premier Verhofstadt zijn pas de vierde partij. Guy Verhofstadt blijft wel de populairste Vlaamse politicus. Op de tweede plaats komt Filip Dewinter van het Vlaams Blok.

De al jaren gehouden 'Libre-peilingen' komen doorgaans het dichtst in de buurt van de uiteindelijke verkiezingsuitslagen. Het Vlaams Blok wacht nog op een uitspraak in beroep over een veroordeling wegens racisme. Als het Hof van Cassatie, de hoogste Belgische rechtsinstantie, die uitspraak bevestigt, gaat de partij zo goed als zeker verder onder de nieuwe naam Vlaamse Liga.