TUNIS - Bij de Tunesische hoofdstad Tunis is dinsdagmiddag een vliegtuig van de Egyptische vliegtuigmaatschappij EgyptAir ongeveer zes kilometer van het vliegveld neergestort. Volgens de Tunesische autoriteiten zijn er zeker vijftien mensen omgekomen, 49 anderen hebben het ongeluk overleefd.

Volgens EgyptAir zaten er 64 mensen aan boord, onder wie acht bemanningsleden. Het toestel van EgyptAir zou een Boeing 737-500 zijn met vluchtnummer 843. Het vliegtuig zou omstreeks 13.30 uur (lokale tijd) vanuit Caïro zijn vertrokken.

EgyptAir meldde dat onder de passagiers van het toestel 27 Egyptenaren en 16 Tunesiërs waren. Verder waren er Chinezen, Algerijnen, Jordaniërs, Britten en een Libiër, Palestijn en een inwoner van Saudi-Arabië aan boord.

Mistig en regenachtig

Ten tijde van het ongeluk was was het mistig en regenachtig. De piloot van het toestel gaf kort voor het neerstorten een noodoproep door. De verkeerstoren van het vliegveld verloor enkele seconden later het contact. Het toestel stortte neer in een moeilijk begaanbaar, heuvelachtig gebied, aldus een regeringsfunctionaris.

EgyptAir is in 1932 ontstaan en een van de oudste vliegmaatschappijen ter wereld. De laatste grote ramp met een toestel van EgyptAir had plaats in oktober 1999. Een Boeing 767-366 stortte toen voor de Amerikaanse kust neer in de Atlantische Oceaan. Alle 217 inzittenden kwamen om het leven.

Amerikaanse functionarissen spraken het vermoeden uit dat de Egyptische co-piloot het toestel met opzet in de Atlantische Oceaan had laten neerstorten. EgyptAir tekende bezwaar aan tegen het Amerikaanse vermoeden.