MIAMI - De orkaan Jeanne heeft in de Amerikaanse staat Florida grote schade aangericht. Langzaam trekt het jongste natuurgeweld een spoor van vernielingen in de zuidelijke staat en lijkt daarbij precies het spoor te volgen van orkaan Frances die drie weken geleden toesloeg, meldden Amerikaanse media zondag. Tot nog toe zou het noodweer één persoon het leven hebben gekost.

Bekijk video:
Breedband / Modem

Door de harde winden met snelheden tot 192 kilometer per uur kwamen zondag meer dan een miljoen mensen zonder stroom te zitten, zo maakten de autoriteiten bekend. De betrokken elektriciteitsmaatschappij vreest dat de reparaties drie weken in beslag zullen nemen. Sommige huishoudens kregen pas negen dagen geleden weer stroom, nadat die als gevolg van orkaan Frances was uitgevallen.

Hels

In het plaatsje Stuart woei een deel van het dak van een ziekenhuis. "Het gehuil van de wind is hels", liet burgemeester Jeff Krauskopf vanuit zijn huis weten. Orkaanmoeheid heeft er duidelijk toegeslagen. "Het houdt maar niet op", aldus Krauskopf. Van de puinhopen die Frances achterliet lag 80 procent er nog toen Jeanne langskwam.

'Orkaanmoeheid'

Woningen verloren hun daken, hoogspanningskabels zijn gebroken, bomen zijn ontworteld en de troep die Frances achterliet is alle kanten opgeblazen, meldden lokale autoriteiten. Vrijdag nog kregen 800.000 mensen het advies een veilig heenkomen te zoeken. Een dag later riepen de autoriteiten nog eens 1,2 miljoen mensen op te vertrekken. Door de 'orkaanmoeheid' was de respons op de evacuatieoproep evenwel lauw.

Vierde keer

Het is de vierde keer in zes weken dat een orkaan Florida teistert. Vele tientallen mensen hebben in de VS het leven verloren door het natuurgeweld. Haïti is echter verreweg het zwaarst getroffen. Jeanne eiste daar volgens en voorlopige balans op zaterdag bijna 1300 levens. De autoriteiten vrezen echter dat dat aantal op kan lopen tot boven de 2000.