HILVERSUM - De helft van de Nederlandse bevolking zou, als zij mee mogen doen aan de Amerikaanse verkiezingen, op presidentskandidaat John Kerry stemmen. Slechts 9 procent geeft de voorkeur aan George Bush, 36 procent weet het niet. Dat blijkt uit een onderzoek onder zeshonderd Nederlanders in opdracht van het televisieprogramma NOVA.

Geënquêteerden die bij de vorige Tweede-Kamerverkiezingen op de SP hebben gestemd, kiezen massaal voor John Kerry. In deze groep geeft maar liefst 82 procent aan dat hij de presidentskandidaat van hun keuze is en de rest weet het niet.

De keuze voor Bush of Kerry is onder mannen en vrouwen ongeveer hetzelfde. 45 procent van de vrouwelijke bevolking kiest voor Kerry, bij de mannen is dat iets meer dan de helft. Bush krijgt 7 procent van de vrouwen achter zich en 10 procent van de mannen.

Jongeren hebben, in tegenstelling tot reguliere politieke peilingen, wél een mening over de presidentiële verkiezingen in de Verenigde Staten. Slechts iets meer dan een kwart weet niet op wie zij zouden stemmen tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Kerry is onder jongeren ook de grote favoriet met 58 procent van de stemmen.