ZWAAGWESTEINDE - Enkele honderden belangstellenden hebben zaterdag in Zwaagwesteinde de onthulling van een monument ter nagedachtenis aan de vermoorde Marianne Vaatstra bijgewoond. De steen, die een plaats heeft gekregen in de woonplaats van het meisje, werd onthuld tijdens de Landelijke Dag Tegen Geweld, georganiseerd door de Vereniging Voor Respect en Solidariteit (VVRS).

Het monument voor het toen 16-jarige meisje is ontworpen door Hans Jouta. In overleg met de ouders van Marianne Vaatstra is een gebroken roos op de steen geplaatst. "Dat symboliseert het breken van hun bloem", aldus K. Ferwerda van de VVRS. Nabestaanden droegen twee linten van 50 meter lang met daarop namen van slachtoffers van zinloos geweld.

Marianne Vaatstra werd in 1999 in de nacht na Koninginnedag in een weiland bij Veenklooster verkracht en vermoord. De dader is nooit gevonden. Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek op 1 juli 2003 afgesloten. Sindsdien werkt de politie niet meer actief aan de zaak, maar nieuwe tips trekt zij wel na.