AMSTERDAM - Ruim duizend vrienden, familieleden en sympathisanten liepen zaterdagmiddag in Amsterdam mee in een stille tocht voor de deze week vermoorde profbokser Nordin Ben Salah. Velen van hen droegen een wit T-shirt met daarop een foto van het slachtoffer en de tekst 'Nordin Ben Salah For Ever'. De familie van de bokser liep voorop.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De stoet, die met enige vertraging vanaf het Museumplein vertrok, eindigde op de President Kennedylaan. Daar namen onbekenden de 32-jarige in Marokko geboren bokser maandagavond onder vuur. Hij werd meerdere malen getroffen. De voormalig wereldkampioen kickboksen en houder van de intercontinentale WBA-titel overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Bij de boom waar Ben Salah werd neergeschoten, legden de deelnemers bloemen neer. De vader en de trainer van de Purmerender hielden een korte toespraak. Veel deelnemers lieten hun tranen de vrije loop.

Criminele milieu

Met de stille tocht wilden de deelnemers teven hun afschuw uitspreken over de speculaties dat 'Fighting Nordin' actief zou zijn geweest in het criminele milieu. "Voor de mensen die hem echt kenden, was Nordin een straal van licht dat schitterde op elke plek waar hij optrad", aldus de initiatiefnemers van de stille tocht. "Of dit nou in de boksring was, in een film of gewoon op straat. Nordin was een voorbeeld voor veel Marokkaanse jongeren in Nederland."

"Hiermee willen we Nordin de laatste eer bewijzen", zei een deelneemster. "Hij was een goudeerlijke knul, met een goed hart." De herdenking was een initiatief vanuit de sportwereld. Er liepen veel vrienden uit de kickbokswereld mee, waaronder collega's van Ben Salah die trainden op het Wellness Profi Center in Purmerend, het fitnesscentrum van de bokser. Ook veel mensen uit de Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam en Purmerend waren aanwezig.