TUNIS - Bij de Tunesische hoofdstad Tunis is dinsdagmiddag een vliegtuig van Egypt Air neergestort. Het toestel stortte zes kilometer voor het vliegveld neer, aldus een regeringsfunctionaris. Volgens sommige bronnen zouden er enkele overlevenden zijn. Het is nog niet bekend hoeveel passagiers er aan boord waren.

Ten tijde van het ongeluk was was het mistig en regenachtig. De piloot van het toestel gaf kort voor het neerstorten een noodkreet door. De verkeerstoren van het vliegveld verloor enkele seconden later het contact.

Onduidelijk is nog of het passagiersvliegtuig landde of net was opgestegen. Ook het type toestel is nog niet bekend. Een bron meldde dat het een Boeing 737 met 55 inzittenden betrof, maar dit is niet bevestigd door de autoriteiten.

China

In China is dinsdag een toestel van de Chinese vliegmaatschappij China Northern Airlines in zee gestort voor de kust van Dalian, in de noordelijke provincie Liaoning. Aan boord waren 103 passagiers en negen bemanningsleden, aldus het Chinese persbureau Xinhua.

Reddingswerkers hebben inmiddels de stoffelijke resten van meer dan zestig mensen uit de wrakstukken gehaald. Volgens Xinhua is de kans klein dat iemand het ongeluk heeft overleefd. Aan boord van het toestel waren acht buitenlanders, onder andere uit Japan en Zuid-Korea. Meer dan dertig schepen zoeken naar overlevenden.

Het ramptoestel is een McDonnell Douglas van het type MD-82. Het was op weg van de hoofdstad Peking naar Dalian en stortte ongeveer twintig kilometer ten oosten van de stad in zee neer. De verkeerstoren verloor contact met het toestel nadat de piloot brand in de cabine had gemeld.

Het is het tweede ongeluk met een Chinees passagierstoestel in drie weken. Op 15 april stortte een Boeing 767 van Air China met 166 mensen aan boord neer bij Pusan in het zuiden van Zuid-Korea. Hierbij kwamen meer dan 125 inzittenden om het leven.

China Northern Airlines is in 1990 opgericht. De thuisbasis van de luchtvaartmaatschappij is in Shenyang, de hoofdstad van Liaoning. De vloot telt onder meer 24 toestellen van het type MD-82. De maatschappij staat op het punt om op te gaan in China Southern Airlines.