ROTTERDAM - Er komt tot aan de verkiezingen geen opvolger voor Pim Fortuyn. De kandidaten op de lijst hebben dat dinsdag besloten, zo heeft woordvoerder M. Herben bekendgemaakt op het partijkantoor in Rotterdam.

"Pim is niet op te volgen. Als eerbewijs moet het mogelijk zijn op hem te stemmen." Herben zelf zal tot aan de verkiezingen politiek woordvoerder zijn en blijven voor de partij.

Op 16 mei zullen de gekozen fractieleden een fractiebestuur kiezen, zoals dat bij andere politieke partijen ook gebeurt. Alle kandidaten op de lijst kwamen dinsdag bij elkaar om de situatie te bespreken. Zij besloten definitief met de lijst door te gaan.

Herben zei dat de ideeën van Fortuyn kunnen worden voortgezet. "Veel ervan kan ik dromen, mede door de honderden interviews die Pim heeft gegeven. We hebben een soort groen boekje Pim Fortuyn, dat een leidraad is voor ons om mee aan de slag te gaan."

Harry Mens

Hij weersprak de beweringen van Harry Mens, die maandag vlak na de moord zei dat de lijst moest stoppen. Herben noemde dat een volkomen emotionele reactie. "Pim was alles voor hem." Herben verklaarde dat Mens niet dezelfde informatie heeft als hij. "Pim heeft altijd gezegd: dit is groter dan ik. Als ik dood zou gaan, moet dit doorgaan." Met 'dit' bedoelde hij de politieke ontwikkeling, alles wat Fortuyn teweeg heeft gebracht.

Hecht

Herben benadrukte dat de partij verder kan, ook zonder Fortuyn. "Het team kan nooit meer zo hecht zijn als mét Pim. Maar anderzijds, het gekissebis dat je hebt bij grote organisaties, is nu verstomd.'' Volgens hem is de band hechter dan twee dagen geleden. "Dat komt omdat je in elkaars armen hebt uitgehuild."

/NIEUWSPim Fortuyn doodgeschoten (video)'Moordenaar Fortuyn was milieuactivist' (video)LPF-politici en kabinet in overleg over verkiezingen