AMSTERDAM - Huisartsen zullen niet meewerken aan de invoering van de no-claimregeling in de zorg per 1 januari 2005. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zal het geplande systeem boycotten. Een woordvoerder van de artsenorganisatie zegt zaterdag in Trouw dat de huisartsen meer tijd nodig hebben om hun administraties en computersystemen aan te passen.

No-claim leidt tot een verhoging van de nominale ziekenfondspremie met 63 euro per jaar. Na een jaar krijgen mensen die geen of weinig gebruik hebben gemaakt van de zorg tot maximaal 250 euro terug van de betaalde premie. De praktijken van de huisartsen zijn er volgens de LHV nog niet op toegerust om het precieze aantal consulten per ziekenfondsverzekerde bij te houden. Dat is de essentie van de no-claimregeling.

Met het nieuwe systeem moeten huisartsen per verrichting betaald worden. Nu geldt nog dat de artsen jaarlijks een vast bedrag per verzekerde ontvangen. Doordat de praktijken het aantal consulten nog niet goed kunnen bijhouden, dreigt een grote chaos, vreest de LHV-woordvoerder. De vereniging pleit ervoor de invoering van de regeling met een jaar uit te stellen.