BERLIJN - Het grote Duitse televisiestation ARD trekt zijn twee correspondenten in Irak voorlopig terug. De zender stelt dat de "tijdelijke" maatregel is bedoeld om de "veiligheidssituatie nader te kunnen onderzoeken". Het Spaanse persbureau EFE haalt zijn verslaggever om dezelfde reden ook terug.

De aankondiging van de ARD komt ongeveer een week nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn alle Duitsers dringend had opgeroepen Irak te verlaten. Het departement sprak van een toegenomen kans op ontvoeringen of aanvallen op buitenlanders. Het wilde niet zeggen of er specifieke bedreigingen waren geuit aan het adres van Duitsers in het Arabische land.

Irak herbergt naar schatting ongeveer honderd Duitsers. Het gaat om personen met zowel de Duitse als de Iraakse nationaliteit, hulpverleners, zakenlieden en journalisten. Hoeveel Duitse verslaggevers er momenteel in Irak zijn, is niet bekend.

Tegenstanders

Duitsland en Frankrijk golden als tegenstanders van de Amerikaans-Britse inval in Irak in maart vorig jaar. Eerder zijn in Irak al Franse journalisten ontvoerd.

De nieuwe regering in Spanje besloot eerder dit jaar zijn 1400 militairen uit Irak weg te halen. Volgens de website van de krant El Mundo vrijdag heeft Madrid de Spaanse media ook geadviseerd alle medewerkers in Irak terug te halen. De krant en ook El País hebben evenwel gezegd hun correspondenten voorlopig in Irak te houden.