DEN HAAG - De vrouw en man die zijn aangehouden in verband met de vondst van een dode peuter in de kofferbak van een auto in Holten ontkennen betrokkenheid bij de dood van het meisje. De verdachten hebben tegenover de politie wel verklaard dat ze onderweg naar Holten waren om het kind te begraven. Het Openbaar Ministerie heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag besloten dat de 27-jarige man en de 32-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn langer van blijven zitten. Volgens justitie zijn ze betrokken bij de dood van het dochtertje van de vrouw. De doodsoorzaak staat nog niet vast, mogelijk is het meisje door verstikking om het leven gekomen, aldus de verklaring van het OM.

Uit onderzoek is gebleken dat het meisje al op maandagochtend in de woning van de vrouw is vermoord. De man heeft verklaard dat hij daarbij niet aanwezig was. Ook de vrouw ontkent dat ze haar dochtertje, Savanna, om het leven heeft gebracht.

Het kind was wel eens "lastig", heeft het duo verklaard tegenover de politie. Het meisje kreeg daarom wel eens een tik of werd door haar moeder en de man wel eens onder een koude douche gezet. De man en vrouw zullen psychologisch en psychiatrisch worden onderzocht.

Kofferbak

Het 3-jarige meisje werd in de nacht van maandag op dinsdag in Holten bij toeval aangetroffen in de kofferbak van de auto waarin de beide verdachten reden. Op de achterbank van de auto zat nog een baby van vier maanden die inmiddels op een veilige plek is ondergebracht.

Eerder vrijdag bleek de situatie in het gezin van Savanna zo ernstig, dat de peuter in 2002 tijdelijk uit haar huis in Alphen aan den Rijn was geplaatst. Dat maakten de gezamenlijke hulpverleningsinstanties bekend.

In de tijd dat de 3-jarige elders verbleef, was haar moeder onder behandeling. Na de behandeling achtte Bureau Jeugdzorg Noord-Holland, die het toezicht en de begeleiding van het gezin voor zijn rekening nam, de moeder weer in staat het kind zelf op te voeden. De peuter keerde daarop terug naar huis. Een gezinsvoogd hield toezicht.

Kindermishandeling

De hulpverlening rondom het gezin werd later geïntensiveerd op grond van twee meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. De moeder accepteerde deze extra zorg en was daar zelfs blij mee.

Savanna is vijf maanden uit huis geplaatst geweest en daarna teruggeplaatst. De vier instanties die bij het gezin over de vloer kwamen, beschouwen dat niet als een verkeerde beslissing, bleek vrijdag tijdens een persconferentie.

Vorige week donderdag en vrijdag zijn er nog hulpverleners bij het gezin geweest. Er was toen geen aanleiding om te veronderstellen dat er sprake was van een crisissituatie, sterker nog diverse hulpverleners spraken de laatste tijd van een opgaande lijn. De twee oudste kinderen uit het gezin verblijven bij hun biologische vader.