LONDEN - Prins Harry, de tweede zoon van de Britse kroonprins Charles en derde in de lijn voor troonopvolging, gaat begin volgend jaar het leger in. Dat maakte de voorlichtingsdienst van het koninklijk huis vrijdag bekend.

Harry (20) heeft met succes toelatingsexamen gedaan voor de militaire academie Sandhurst, ten zuiden van Londen. Op dit gerenommeerde instituut zijn alle officieren van de Britse landmacht opgeleid. Hoe lang hij onder de wapenen denkt te blijven is niet bekendgemaakt.

Het is de bedoeling dat prins Harry na zijn opleiding wordt ingedeeld bij de Welsh Guards, een elite-eenheid die momenteel ook in Irak actief is. In zijn familie is het traditie dat de mannen een militaire opleiding krijgen. Zijn vader, kroonprins Charles, diende bij de marine en is opgeleid tot luchtmachtpiloot. Grootvader prins Philip is marineofficier.

Blij

De prins toonde zich in een verklaring tevreden. ,,Ik ben zeer blij dat ik ben geslaagd en dat ik nu naar Sandhurst kan gaan. De afgelopen vier weken waren zeer inspannend, zowel fysiek als mentaal, maar dat was ook wel een aangename ervaring'', aldus Harry.

Harry deed vorig jaar examen aan het gerenommerde internaat Eton College. Daarna verbleef hij een jaar in Australië en Afrika. In Lesotho hield hij zich voornamelijk bezig met hulp aan wezen, behoeftigen en kinderen met aids.