DEN HAAG - De Verenigde Staten hebben sinds kort vier functionarissen van de immigratiedienst op Schiphol gestationeerd die de Nederlanders bijstaan met de controle van reisdocumenten. De Amerikanen staan zelf niet bij de gate maar worden ingeschakeld als er twijfel bestaat over de juistheid van paspoort of visum, aldus Amerikaanse regeringsfunctionarissen vrijdag.

Het gaat om een overeenkomst tussen de VS en Nederland. De Amerikanen doen hetzelfde al op de luchthaven van Warschau. De samenwerking moet voorkomen dat reizigers die vanuit Nederland in de VS aankomen, alsnog linea recta moeten terugkeren. Dat gebeurt soms als de reispapieren niet in orde zijn.

Als dit in Nederland ontdekt wordt, kunnen zij hier hun documenten nog aanpassen. Volgens Bond zijn sinds de invoering van de extra check al een aantal mensen door de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst IND in hechtenis genomen. Deze mensen bleken te reizen met valse identiteitspapieren.

De Verenigde Staten zijn bezig met nieuwe systemen waarmee ze de identiteit van mensen die het land binnenkomen beter kunnen controleren. Vanaf eind september worden bij alle reizigers naar de Verenigde Staten bij binnenkomst twee vingerafdrukken genomen en een digitale foto van het gezicht gemaakt.

Database

Deze biometrische gegevens worden voor altijd opgeslagen in een database, waarna bij volgende bezoeken snel blijkt of het paspoort bij deze persoon hoort. De database is toegankelijk voor de Amerikaanse opsporingsdienst FBI.

Vanaf eind oktober moet elke reiziger naar de VS een eigen document hebben, ook jonge kinderen. Zij kunnen niet meer meereizen op het paspoort van hun ouders.

Komende week gaat het overleg tussen de VS en de Europese Unie door over de samenwerking bij de bestrijding van terrorisme. In navolging van de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Ridge, zal minister Ashcroft van Justitie Nederland aandoen. Voorop staat bij de Amerikanen dat de VS en de EU hun informatie en kennis zoveel mogelijk delen.