Een panel van vijf Zuid-Afrikaanse rechters buigt zich over de veroordeling van Oscar Pistorius. Dinsdag diende in Bloemfontein het hoger beroep in de zaak tegen de atleet. 

In het hoger beroep wordt alleen gekeken naar de toepassing van de wet; het bewijs wordt niet opnieuw bekeken. 

Aanklager Gerrie Nel benadrukte dinsdag bij het Hof dat Pistorius veroordeeld moet worden voor moord, in plaats van 'dood door schuld'. 

Pistorius schoot op Valentijnsdag 2013 vier keer door de gesloten deur van zijn badkamer en trof zijn vriendin, Reeva Steenkamp, onder meer in haar hoofd.

De atleet claimt dat hij in de veronderstelling verkeerde dat zich achter de badkamerdeur een inbreker schuilhield, maar aanklager Gerrie Nel zegt dat Pistorius zijn vriendin doodde na een ruzie.

Video: Reconstructie moord Reeva Steenkamp

Vijf jaar cel

Pistorius werd vrijgesproken van moord, maar kreeg vijf jaar cel voor 'dood door schuld'. Ook werd hij bestraft voor het onzorgvuldig omgaan met een vuurwapen; het wapen van Pistorius ging in 2013 af in een restaurant. 

De Zuid-Afrikaanse atleet zit sinds 19 oktober de rest van zijn straf uit onder huisarrest in het huis van zijn oom in een buitenwijk van Pretoria. 

Het Hof heeft nog niet bekendgemaakt wanneer het uitspraak doet.