BAGDAD - Irakezen hebben 50.000 pamfletten in Bagdad verspreid waarin wordt gevraagd het leven van de 62-jarige Britse gijzelaar Kenneth Bigley te sparen. Dat meldden Britse bronnen vrijdag. Twee Amerikanen die samen met de Brit werden ontvoerd zijn inmiddels onthoofd.

Irakezen hebben 50.000 pamfletten in Bagdad verspreid waarin wordt gevraagd het leven van de 62-jarige Britse gijzelaar Kenneth Bigley te sparen. Dat meldden Britse bronnen. Twee Amerikanen die samen met de Brit werden ontvoerd, zijn inmiddels onthoofd.

al-Mansour

De pamfletten werden donderdagavond uitgedeeld in de wijk al-Mansour. Gewapende mannen ontvoerden het trio vorige week uit hun huis in deze wijk. Irakezen die het geschrift verspreidden, weigerden hun naam te geven. Op het pamflet staat een telefoonnummer waar informatie over Bigley kan worden doorgegeven.

"Dit is een persoonlijke oproep van een familie wiens zoon wordt vermist. Een huisvader met de naam Ken Bigley wordt ergens in uw gemeenschap vastgehouden. Wij zijn Kens familie. Kens moeder, broers, vrouw en kind houden zielsveel van hem. Wij doen een beroep op u om ons te helpen. Wij appelleren aan de ontvoerders om hem vrij te laten. Weet u waar Ken is? Hebt u informatie over zijn verblijfplaats?'', aldus het pamflet waarna het telefoonnummer wordt gegeven.

Amerikanen

Naast Bigley verdwenen de Amerikanen Jack Hensley en Eugene Armstrong. Zij werden eerder deze week door de gijzelnemers onthoofd. De groepering al-Tawhid wa al-Jihad van Abu Musab al-Zarqawi zit achter de ontvoering van het drietal. Zij eist de vrijlating van alle vrouwelijke gevangenen uit twee Amerikaanse detentiecentra in Irak. De Iraakse interim-regering en de Amerikanen weigeren aan deze eis tegemoet te komen.