CANBERRA - Australië gaat het aantal immigranten opvoeren om de economie te ondersteunen. De minister van Immigratie, Philip Ruddock, heeft plannen ontvouwd om de komende jaren 100.000 tot 110.000 immigranten te laten komen in plaats van de 93.000 per fiscaal jaar die het land nu opneemt, zo hebben Australische media dinsdag bericht.

Australië hoopt dat een hoger aantal van vooral geschoolde immigranten de economie een impuls geeft. De bevolking van ruim 19 miljoen zielen kan oplopen tot 27 miljoen rond 2050.

Het immigratieprogramma blijft een centrale factor voor de economische en sociale ontwikkeling van Australië, volgens Ruddock. Hij schat dat de komst van de nieuwe Australiërs de komende vier jaar de economie 2,5 miljard euro extra oplevert en bijna 19 miljard over tien jaar tijd als de gewenste aantallen immigranten daadwerkelijk komen.

Geen vluchtelingen

Het is echter niet de bedoeling dat er meer vluchtelingen komen. Hun quotum staat op 12.000 nu en dat moet zo blijven, vindt Ruddock. De afgelopen jaren is het land geconfronteerd met veel bootvluchtelingen. In de ogen van critici behandelen de autoriteiten hen hardvochtig, onder meer door ze af te schepen naar eilandstaatjes in de Stille Oceaan.

De Australische regering stelt echter dat bootvluchtelingen met hun barre tocht om illegaal aan land te komen voor hun beurt gaan ten koste van vluchtelingen die de juiste procedures volgen en elders wachten om te worden toegelaten.