GONAIVES/PORTA-AU-PRINCE - Hulpverleners in Haïti worstelen met hun schaarse goederen en de vele mensen die hulp verlangen. In de zwaar getroffen stad Gonaïves hebben zich vijf dagen na het woeden van de tropische storm Jeanne honderden uitgeputte en ongeduldige slachtoffers verzameld rond centra van hulporganisaties.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het is volgens waarnemers een geluk bij een ongeluk dat er een gewapende missie van de Verenigde Naties in het Caribische land is. Deze blauwhelmen handhaven de orde op plaatsen waar geweld dreigt. Tal van slachtoffers hebben in geen dagen gegeten of gedronken en verdringen zich bij hulpgoederen.

Het officiële dodental van de overstromingen en aardverschuivingen in Haïti is tot 1147 opgelopen. Circa 1250 mensen worden vermist. De meeste slachtoffers vielen in en rond Gonaïves, 100 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Port-au-Prince. Er zijn meer dan 900 gewonden.

Massagraven

De meeste slachtoffers worden ongeïdentificeerd in massagraven begraven. Zij worden genummerd en gefotografeerd om latere identificatie te vergemakkelijken. Vooralsnog zijn volgens de BBC slechts enkele tientallen lijken geïdentificeerd. De autoriteiten en hulpverleners pogen de stoffelijke resten van slachtoffers zo snel mogelijk te bergen en te begraven uit vrees voor epidemieën.

De hulpverleners hebben gewaarschuwd dat besmettelijke ziekten het aantal slachtoffers aanzienlijk kan doen toenemen. Nu het waterpeil na de overstromingen door Jeanne zakt, worden steeds meer lijken van verdronken mensen gevonden. In de mortuaria op het eiland is nauwelijks meer plaats voor lijken en de weinige ziekenhuizen die er zijn, zijn verwoest of overvol.

Unicef

Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, meldde dat zeker 100.000 kinderen op Haïti het slachtoffer dreigen te worden van epidemieën. Een woordvoerder van ontwikkelingsorganisatie Oxfam, waar onder meer het Nederlandse Novib deel van uitmaakt, liet weten dat door de rottende lijken van mensen en dieren cholera en tyfus kunnen uitbreken.

Volgens Unicef zijn alleen al in en rond de stad Gonaïves ongeveer 100.000 kinderen dakloos geworden. Grote delen van de stad staan nog onder water. De overlevenden hebben dringend behoefte aan schoon drinkwater en noodhulp, aldus een medewerker van het kinderfonds.

Hulpverleners zijn woensdag in Haïti begonnen met het verstrekken van voedsel. De voedselpakketten zijn echter ontoereikend. Veel getroffenen hebben sinds zondag niets meer te eten gehad. Ze zijn teleurgesteld dat de interim-regering en de internationale gemeenschap niet sneller actie hebben ondernomen om de bevolking te helpen.

In Nederland hebben de protestantse hulporganisaties Kerkinactie en ICCO 250.000 euro uitgetrokken voor hulp aan Haïti. De organisaties lieten weten dat het geld is bestemd voor drinkwater, voedsel, medicijnen, psychosociale hulp en wederopbouw. Haïti is een van de armste landen ter wereld. Het wordt geplaagd door werkloosheid, politieke instabiliteit, erosie en natuurrampen. Vier maanden geleden nog vielen naar schatting 2000 doden bij verwoestende overstromingen in het zuiden van het land.