STRAATSBURG - Het Europese Hof voor de Mensenrechten heeft dinsdag de Russische staat veroordeeld. De magistraten bepaalden in deze eerste zaak tegen Rusland dat de staat 3000 euro moet uitkeren aan een eiser omdat die heeft geleden onder de verwijtbare traagheid van de overheid.

Rusland trad zes jaar geleden toe tot de Raad van Europa. Bij het daaraan gelieerde hof zijn tientallen klachten binnengekomen.

De eiser, Anatoli Tichonovitz Boerdov, heeft in opdracht van de overheid als militair deelgenomen aan reddingswerk na de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl in 1986. Hij werd er blootgesteld aan veel radioactiviteit en werd vervolgens ernstig ziek.

Een uitkering voor zijn levensonderhoud bleef echter uit. Russische gerechtshoven stelden hem in het gelijk maar de uitkerende instanties meldden geen geld te hebben. Pas in februari ontving het slachtoffer een gedeeltelijke schadevergoeding.

Het Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg heeft bepaald dat de staat geldgebrek niet mag opvoeren als excuus om geen schulden te betalen. Toen de staat niet uitkeerde, ondanks het rechterlijke vonnis daartoe, schond ze de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens, want uitvoeren van het vonnis vormt onderdeel van het hele proces. De rechten van de eiser zijn geschonden door nalatigheid van de staat.