PARIJS - Britse wetenschappers hebben honden getraind om kanker op te sporen. De viervoeters kunnen blaaskanker ontdekken door aan urine te ruiken.

De reukzin van honden is in staat de uiterst zwakke, maar karakteristieke geur van tumoren te onderscheiden, melden de onderzoekers in het vakblad British Medical Journal. Zij stellen dat de reukmethode in de toekomst mogelijk een alternatief kan zijn voor de huidige, vaak ingrijpende methodes om kanker op te sporen.

De wetenschappers oefenden ruim zes maanden lang met zes teven en reuen van verscheidene soorten en leeftijden. Uiteindelijk behaalden de honden een score van 41 procent bij het onderscheiden van urinemonsters van patiënten met blaaskanker van urine van andere kankerpatiënten en gezonde personen.

De inspiratie voor het experiment vonden de wetenschappers in een ingezonden brief in het vaktijdschrift The Lancet van vijftien jaar geleden.

Britse dermatologen beschreven het geval van een bezorgde hond die hardnekkig een plekje op een been van zijn bazin besnuffelde. Een arts ontdekte dat het om huidkanker in een beginfase ging. De vrouw kon met succes worden behandeld.