DÜSSELDORF - Na recente overwinningen in het oosten van Duitsland, rukt extreem rechts ook in West-Duitsland op. In de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, die aan Nederland grenst, staan alle drie ultranationalistische partijen op winst.

De Republikaner, de NPD en de DVU kunnen bij de lokale verkiezingen zondag in de deelstaat samen op 3 procent van de stemmen rekenen, blijkt uit opiniepeilingen.

Kiesdrempel

Bij gemeenteraadsverkiezingen geldt geen kiesdrempel van 5 procent, zodat de drie partijen een aanzienlijk aantal gemeenteraadsleden kunnen behalen. Vijf jaar geleden won extreem rechts nauwelijks raadszetels in de traditioneel rode deelstaat met zijn rood-groene regering.

De radicale partijen hebben niet in elke gemeente en regio kandidaten opgesteld. Ook werken zij voor de eerste keer in verscheidene plaatsen samen om hun kansen te vergroten, meldde de regionale omroep WDR donderdag.

Lokale partijen

Behalve rechts-extreme partijen die landelijk actief zijn, doen in Noord-Rijnland-Westfalen ook lokale varianten mee. In de grootste stad van de deelstaat, Keulen, rekent de uiterst conservatieve 'burgerbeweging' Pro Keulen op mogelijk 10 procent van de stemmen.

Volgens de peilingen moeten de grote volkspartijen bij de lokale verkiezingen verliezen incasseren. De sociaal-democratische SPD van bondskanselier Schröder, die met allerlei hervormingsplannen op weerstand stuit, zal iets achteruitgaan. De winnaars van de verkiezingen in 1999, de christen-democraten, zien hun aanhang duidelijk onder de 50 procent dalen.

De verkiezingen in Noord-Rijnland-Westfalen gelden als laatste test voor de parlementsverkiezingen in de deelstaat volgend jaar mei. In totaal zijn veertien miljoen kiezers vanaf 16 jaar opgeroepen in de deelstaat met de grootste bevolking van de Bondsrepubliek.