MIAMI - Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Florida heeft donderdag besloten dat de 40-jarige comapatiënte Terri Schiavo, die al veertien jaar kunstmatig in leven wordt gehouden, mag sterven. Haar man probeert al jaren toestemming te krijgen het leven van zijn vrouw te laten beëindigen.

Een rechter gaf de man in oktober 2003, na een zes jaar durend juridisch gevecht, permissie om de sondevoeding van zijn vrouw stop te zetten. Door middel van een inderhaast geregelde wettelijke bevoegdheid draaide gouverneur Jeb Bush die beslissing enkele dagen later echter terug. Het Hooggerechtshof heeft de wet die dat mogelijk maakte, nu ongrondwettig verklaard.

'Terri's Wet' is volgens de rechters een schending van het beginsel van de scheiding der machten en een schending van het recht op privacy. Ook kan de wet volgens het Hof niet door de beugel omdat die is aangenomen nadat een rechter al uitspraak had gedaan in de zaak. Beide partijen hebben tien dagen de tijd gekregen om de beslissing aan te vechten.

Pro-life-beweging

Jeb Bush is, net als zijn broer president George Bush, een aanhanger van de pro-life-beweging en fel tegenstander van euthanasie. Ook de ouders van Schiavo willen om die reden dat hun dochter in leven wordt gehouden. Zij zeggen bovendien dat zij wel degelijk reageert op menselijke prikkels.

De echtgenoot van Schiavo bestrijdt dat en vindt dat zijn vrouw een mensonwaardig bestaan heeft. Hij zegt dat zij nooit op kunstmatige wijze in leven gehouden wilde worden, hoewel zij haar wensen nooit op papier heeft gezet. Volgens artsen is Schiavo's kans op herstel vrijwel nihil.