DEN HAAG - De ANWB verwacht dit weekeinde de grootste verkeersopstoppingen aan de kust. Vakantiegangers die uit het buitenland terugkeren zullen de minste problemen opleveren.

Vanwege de zeer tropische weersverwachting vertrekken vanaf vrijdagmiddag al de eerste badgasten richting zee. Ook zaterdag en zondag zal de kust de grootste trekpleister zijn, voorspelde vrijdag een woorvoerder van de verkeerscentrale.

Misschien veroorzaken terugkerende bezoekers van bungelowparken enkele opstoppingen op de A2 tussen Eindhoven en Den Bosch. Maar over het algemeen verloopt de terugkeer van vakantiegangers verspreid, aldus een ANWB-woordvoerder.

In Frankrijk zullen traditioneel de Noord-Zuid-routes erg druk zijn met vooral huiswaartskerende toeristen. Maar er is dit weekeinde ook nog sprake van reizigers die aan hun vakantie gaan beginnen.

Op de A3, A7 en A8 in Duitsland kunnen opstoppingen ontstaan omdat in een aantal Duitse deelstaten de vakantie afloopt. In de door overstromingen getroffen deelstaat Saksen zijn vooralsnog alle snelwegen open. Een aantal provinciale wegen is deels afgesloten omdat ze zijn ondergelopen of om de hulpdiensten door te laten.

Oostenrijk en Tsjechië

Ook in Oostenrijk en Tsjechië zijn door de wateroverlast bepaalde provinciale wegen niet open. Ze staan onder water of er ligt zoveel blubber en rotzooi op de weg dat ze onbegaanbaar zijn. Sommige stukken weg zijn ook gewoon kapotgeslagen. In Tsjechië is de snelweg D8 (Praag-Dresden) deels afgesloten.