DUBAI - Een tot dusver onbekende Iraakse oppositiegroepering heeft donderdag gezegd dat de twee ontvoerde Franse journalisten binnenkort vrijkomen. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Arabiya. Al-Arabiya sprak met een woordvoerder van de 'Iraqi National Forces' in Damascus.

"Ik bevestig dat de twee journalisten binnen de komende drie dagen zullen worden vrijgelaten", zei Fadhel al-Rabii. Hij zei dat zijn organisatie betrokken was bij onderhandelingen over de Fransen.

De twee journalisten Georges Malbrunot en Christian Chesnet worden sinds 20 augustus vermist. Een groepering die zichzelf het Islamitische Leger in Irak noemt, heeft gemeld de twee vast te houden.

Diplomaten in Damascuas zeggen dat zij nog nooit van de Iraqi National Forces hebben gehoord. Organisaties die zich tegen de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein verzet hebben, zeggen nog nooit van al-Rabii te hebben gehoord. Ook in Bagdad zijn al-Rabii en zijn groepering onbekend.

Italiaanse gijzelaars

De woordvoerder van het invloedrijke soennitische comité van schriftgeleerden heeft donderdag gezegd dat de twee Italiaanse hulpverleensters waarschijnlijk nog in leven zijn. Zij werden op 7 september ontvoerd en worden vermoedelijk vastgehouden door een bende die geen relatie heeft met het verzet in Irak.

"Ik denk niet dat zij hen hebben gedood omdat het materiële gewin van de gevangenhouding erg groot is", zei Muthana al-Dhari op het hoofdkwartier van zijn organisatie in de Umm al-Qura-moskee in Bagdad. "Ik heb mijn twijfels over de hele gang van zaken omdat de manier van doen aangeeft dat de kidnappers een georganiseerde bende vormen zonder banden met het verzet."