DEN HAAG - Het LPF-Tweede-Kamerlid Eerdmans zal koningin Beatrix een brief schrijven waarin hij zijn treurnis uitspreekt over de commotie die is ontstaan rondom een ontmoeting met de vorstin op prinsjesdag. Hij erkende donderdag dat hij wel wat heeft verteld over de ontmoeting met de majesteit na de troonrede, maar niets over uitlatingen van de koningin.

Eerdmans maakte dinsdag bij prinsjesdag deel uit van het comité van in- en uitgeleide, dat na afloop van de troonrede even met de koningin heeft gesproken. De Volkskrant meldde woensdag dat de koningin daar had verteld dat ze het "een saai verhaal" vond. De Rijksvoorlichtingsdienst ontkende dat later op de dag.

Tweede-Kamervoorzitter Weisglas reageerde furieus op de berichtgeving, en vroeg de Kamerleden die hun mond voorbij hadden gepraat zich te melden voor een "indringend lesje staatsrecht". Eerdmans heeft dat woensdagavond gedaan. Volgens hem is de kou nu uit de lucht.

"Ik heb in al mijn enthousiasme verteld dat ik de koningin geweldig vond en dat we een glaasje jus d'orange hebben gedronken." De kwalificatie 'saai' over de troonrede, heeft hij niet gehoord.