AMSTERDAM - De 32-jarige man uit Harderwijk die wordt verdacht van het neerschieten van Fortuyn was de afgelopen jaren actief als milieuactivist bij onder meer Milieu Offensief in Wageningen. Dat blijkt volgens hoofdofficier van justitie G. Hofstee uit materiaal dat de politie bij hem thuis heeft aangetroffen.
Milieu Offensief

Bekijk video

Vereniging Milieu-offensief zegt zich in te zetten voor een beter milieu- en dierenwelzijnsbeleid. Zij doet dit voornamelijk via inspraakprocedures. Een woordvoerder van de actiegroep distantieerde zich van de aanslag door zijn collega.

De verdachte,
Volkert van der Graaf
Op internet

Van der Graaf had een kantoorbaan in Wageningen en werkt daar vier dagen per week. Dinsdag is zijn vrije dag. De woordvoerder kon niet zeggen of de man maandag op zijn werk is verschenen.

Collega

Maandagavond werd de zegsman gebeld met de mededeling dat zijn collega de verdachte is. "Ik heb toen meteen zijn vrouw gebeld. Het was een kort gesprek. Er was een advocaat bij haar, en het klopte. Ik heb toen de recherche gebeld en ze mijn telefoonnummer gegeven. Ze hebben niet teruggebeld."

Verbijsterend

"Het is verbijsterend en onbegrijpelijk", vindt de woordvoerder. "Hij was elke ochtend op tijd op zijn werk. Hij doet zijn werk goed. De laatste tijd klaagde hij wel dat hij overspannen aan het worden was."

Geëmotioneerd vertelt hij dat de verdachte een paar maanden geleden een kindje had gekregen, waar hij "heel blij" mee was. "Ik kan me niets anders voorstellen dan dat hij helemaal is doorgedraaid."

De aanslag keurt hij volledig af. "Weerzinwekkend is het." Met Milieu-offensief heeft het dan ook niets te maken, benadrukt de zegsman. "Ik loop zelf bijna alle antigewelddemonstraties af. Dit is absoluut niet te rijmen."

Huiszoeking

Na de arrestatie van de man heeft de politie zijn woning doorzocht. Agenten troffen onder meer munitie aan van hetzelfde kaliber als hulzen die op de plaats van de aanslag zijn gevonden. Ook zijn een computer en papieren in beslag genomen.

Dierenliefde

Van der Graaf zegt in een biografie dat hij niet zozeer handelt uit dierenliefde. "Ik heb gewoon een basisnorm: het deugt niet wat in de bio-industrie met dieren gebeurt."

"Verder handel ik gewoon rationeel, ik hoef geen dierenvriend te zijn om dieren te beschermen. Veel dierenbeschermers handelen vanuit 'de natuur is goed', maar alle donkere kanten van de mens zie je ook terug in de natuur. Dieren beschermen is mensen beschaven, zeggen ze wel", aldus Van der Graaf.

Overtreders

Van der Graaf schrijft verder dat hij wel 2000 procedures heeft gewonnen en dat hij zich meer gaat richten op de zwaardere overtreders van milieu en dierenleed. Opmerkelijk in dit verband is dat Fortuyn onlangs aankondigde dat als hij aan de macht zou komen, hij het komende verbod op het houden van pelsdieren voor bont onmiddellijk op zou heffen.

Pistool

Naast de motieven van de dader is onderzoek verricht op het lichaam van Pim Fortuyn. Hieruit is gebleken dat het wapen waarmee hij werd gedood een pistool betrof en geen geweer, zoals aanvankelijk werd gedacht. Fortuyn werd getroffen door vijf schoten: twee in rug en hoofd, en een in de hals.

Het onderzoek naar de moord op Fortuyn is nog in volle gang.De verdachte wil nog geen verklaring afleggen. Volgens justitie was de man na zijn daad niet geëmotioneerd.

De auto van de verdachte heeft de Hilversumse politie in de buurt van de Celebeslaan, vlakbij het Mediapark, aangetroffen.


Teken hier het condoleanceregister


Lees de reacties van de lezers

/NIEUWSPim Fortuyn doodgeschoten (video)

Milieuactivisten keuren aanslag af