DEN HAAG - Interpay controleert tegen betaling adresgegevens van klanten op basis van bankrekeningnummers. Die service, à 4 eurocent per adres, levert Interpay aan derden, zoals charitatieve instellingen. En dat druist volledig in tegen de gedragscode voor financiële instellingen. Dat heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) woensdag in een brief aan Interpay en de Nederlandse Vereniging van Banken meegedeeld.

Interpay is de onderneming die in Nederland het betalingsverkeer afhandelt en is eigendom van de banken. Het bedrijf heeft toegang tot alle bankgegevens. Volgens het CPB schendt Interpay het bankgeheim. "De banken hebben zelf in hun gedragscode, die bindend is, vastgelegd dat bankgegevens niet aan derden verstrekt mogen worden", aldus een woordvoerder van het CBP.

Het college kwam deze handel op het spoor na een klacht van een consument die post van een goed doel voor haar overleden moeder kreeg. De bankrekening van de overleden vrouw was overgeschreven naar het adres van de dochter, maar dat had zij nooit aan het goede doel doorgegeven.

Het CBP had lang nodig om uit te zoeken hoe de vork in de steel zat, maar kwam erachter dat charitatieve instellingen donateursbrieven die retour komen, doorsturen naar Interpay, die aan de hand van het bank- of gironummer het nieuwe adres voor hen achterhaalt.