WASHINGTON - Undercover-onderzoekers zijn er op vijftien luchthavens in de Verenigde Staten in geslaagd explosieven en wapens door de controle te smokkelen. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, waarover de krant USA Today donderdag op zijn website berichtte.

Het departement liet in de tweede helft van vorig jaar een onderzoek doen naar de veiligheid en de controle op luchthavens. De resultaten van dat onderzoek zijn vastgelegd in een geheim rapport dat bestemd is voor de leden van het Congres. Een minder gedetailleerde versie is in ruimere kring bekendgemaakt.

Voorzitter John Mica van de luchtvaartcommissie van het Huis van Afgevaardigden zei dat de resultaten van de wapencontrole 'behoorlijk slecht' waren, maar dat het bij de explosieven 'absoluut afgrijselijk' slecht was gegaan.

Tekortkomingen

De tekortkomingen bij de controle van passagiers en bagage is volgens de bronnen van USA Today te wijten aan gebrekkige opleiding en aansturing van het personeel. Ook zou er betere uitrusting en technologie nodig zijn.

Het personeel dat op de luchthavens controles uitvoert, is in dienst van de Transportation Security Administration. Dat is een afdeling van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Een onderzoek dat eerder in 2003 was uitgevoerd, had al aan het licht gebracht dat undercoveragenten erin geslaagd waren vuistvuurwapens, messen en stanleymesjes door de controle te smokkelen.

11 september 2001

Na de aanslagen van 11 september 2001 liet de Amerikaanse overheid op luchthavens in het hele land apparatuur installeren voor controle op explosieven, voor gebruik bij de ingecheckte bagage. De passagiers en hun handbagage krijgen een minder strenge controle. Zij worden gecontroleerd met metaaldetectoren en slechts steekproefsgewijs op explosieven.