BAGDAD - Beklemmende onzekerheid over het lot van drie gijzelaars bepaalde donderdagochtend de stemming in Groot-Brittannië en Italië, zowel in regeringskringen als in de media. Onzekerheid over de vraag of de twee ontvoerde Italiaanse hulpverleensters Simona Pari en Simona Torretta echt gedood zijn, zoals op een islamitische website wordt gemeld, en of de Brit Kenneth Bigley nog in leven is.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In de nacht van woensdag op donderdag deelde de Iraakse groepering Islamitische Jihad via een verklaring op internet mee dat de op 7 september ontvoerde Pari en Torretta om het leven zijn gebracht. De ontvoerders hadden gedreigd de twee vrouwen te executeren, als Italië zijn militairen niet uit Irak terugtrekt.

Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei geen ontkenning of bevestiging van het bericht te kunnen geven, omdat er niet voldoende informatie voorhanden is. De hulporganisatie waarvoor de vrouwen werken, Een Brug naar Bagdad, liet weten dat zij de boodschap op internet niet erg geloofwaardig vindt en dat zij serieus twijfelt aan de authenticiteit.

Dramatisch

De eveneens in Irak ontvoerde Brit Kenneth Bigley heeft de Britse premier Blair woensdagavond in een dramatische oproep gesmeekt zijn leven te redden. "Ik heb uw hulp nu nodig, mijnheer Blair, omdat u de enige op Gods aarde bent die mij nog kan helpen", aldus de zeer geëmotioneerde en soms snikkende Bigley in de elf minuten durende video-opname die op een islamatische website was te zien.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen zei de video te kennen. In een verklaring onderstreepte het departement nogmaals niet met terroristen te zullen onderhandelen. Een woordvoerder van Blair zei dat wel "alles in het werk wordt gesteld om de situatie op te lossen". Minister Straw van Buitenlandse Zaken zei dat het onjuist zou zijn te doen alsof er veel hoop is voor Bigley. Hij zei dat de gijzelaar door slechte mensen in een verschrikkelijke situatie is gebracht. "Natuurlijk gaat ons hart nog meer uit naar hem en zijn familie", zei Straw donderdagochtend tegen de BBC.

"Maar ik ben bang dat ik moet zeggen dat dat geen verandering kan brengen in de opstelling van de Britse regering." De groepering van de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi, Tawhid en Jihad, heeft Bigley ontvoerd. Zij dreigt hem te doden als in Irak gevangen gehouden vrouwen niet door het Amerikaanse leger worden vrijgelaten. De gijzelnemers hebben twee Amerikanen die samen met de Brit werden ontvoerd, inmiddels vermoord.

De Amerikaanse en Iraakse autoriteiten zijn niet van plan op korte termijn gedetineerde vrouwelijke Irakezen vrij te laten. Met deze voorlopig afhoudende opstelling van Washingon en Bagdad lijkt het lot van Bigley bezegeld.

Bigley en de twee anderen werden vorige week donderdag ontvoerd in Bagdad. Zij werkten voor een bouwbedrijf. Het ultimatum van 48 uur dat de ontvoerders aanvankelijk stelden, is al verlopen. De dood van de Amerikanen Eugene Armstrong en Jack Hensley is bevestigd door gruwelijke video-opnamen en de onthoofde lichamen van beiden zijn gevonden en geïdentificeerd.

Vrouwen

De Verenigde Staten zeggen maar twee vrouwen in hechtenis te houden. Het gaat om Rihab Taha en Huda Salih Mahdi Ammash. Zij zijn volgens de VS betrokken geweest bij het biologische wapenprogramma van Saddam Hussein. Er ontstond woensdag onduidelijkheid, nadat het Iraakse ministerie van Justitie had gezegd dat Taha, alias Dr. Ziektekiem, voorwaardelijk vrij zou komen. Later deelde de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Zebari, mee dat er vooralsnog geen plannen zijn om Taha vrij te laten, omdat zij een belangrijke gevangene is.