AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam houdt in de nacht van woensdag op donderdag een schouw in de zaak van de op 6 oktober vorig jaar doodgeschopte Anja Joos (43). De plaats van het misdrijf, het Gerard Douplein in de Amsterdamse wijk De Pijp, is met plastic bedekte hekken afgeschermd voor het publiek.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Met de reconstructie hoopt het hof een beter beeld te krijgen van wat er destijds is gebeurd. Een groep van zo'n honderd agenten zorgt ervoor dat de reconstructie ordelijk verloopt. Het hof heeft de hele nacht uitgetrokken voor de werkzaamheden.

Zes verdachten en kroongetuige

Zes verdachten en een kroongetuige gaan de rechters één voor één vertellen en nadoen wat er naar hun mening precies gebeurde op de dag dat Joos de dood vond. Een figurant die Joos speelt, is eveneens opgetrommeld door het hof.

Twee verdachten weigerden medewerking aan de schouw. Alles wordt opgenomen met camera's en microfoons. Buurtbewoners hebben een brief ontvangen waarin staat dat vanuit hun woningen geen opnames gemaakt mogen worden. Dit in verband met de privacy van de verdachten.

Eerder dit jaar legde de rechtbank celstraffen tot drie jaar op aan de acht verdachten. Het Openbaar Ministerie (OM) tekende in zeven van de acht zaken hoger beroep aan. Ook een aantal verdachten ging in hoger beroep.

Gestolen bier

Anja Joos werd vorig jaar oktober dusdanig geschopt dat zij aan de gevolgen daarvan overleed in het ziekenhuis. Onder haar belagers bevonden zich personeelsleden van een nabijgelegen filiaal van supermarkt Dirk van den Broek, die dachten dat de vrouw bier had gestolen. Dat bleek niet het geval.

De rechtbank veroordeelde de twee hoofdverdachten, de 18-jarige S. B. en de 19-jarige M. G., tot respectievelijk drie jaar en achttien maanden cel. Vooral het vonnis in de zaak-G. wekte beroering, omdat tegen hem zeven jaar cel was geëist. De rechtbank zelf was ook ongelukkig met deze uitspraak, maar zei niet anders te kunnen, gezien de opbouw van de aanklacht.

In hoger beroep heeft het OM de aanklacht aangepast. O. van der Lee, de advocaat van M. G., verklaarde bij het begin van de schouw dat zijn cliënt de fatale trap niet kan hebben uitgedeeld. Een aantal advocaten had om de schouw gevraagd, teneinde de exacte loop der gebeurtenissen te kunnen blootleggen.

Zowel verdachten als getuigen hebben hierover anders of tegenstrijdig verklaard. Ook advocaat-generaal S. van Gend toonde zich een voorstander van de reconstructie.