DRESDEN/PRAAG - Het waterpeil van de rivier de Elbe is in de Duitse stad Dresden tot een recordhoogte van ruim 9 meter gestegen. Normaal is twee meter.
Dresden

Bekijk video

Het water stijgt nog steeds gestaag. Mensen moeten alle bruggen vrijhouden voor reddingswerkers. Nog meer stadsdelen zijn geëvacueerd. Zeker 33.000 inwoners van Dresden zijn door de ramp getrofen. Zij zijn met bussen naar hogergelegen gebieden gebracht. In en rond de stad zijn 3500 brandweerlieden, technici en soldaten aan het werk.

Doden

Inmiddels is in Duitsland een veertiende dode te betreuren. Een man verdronk in een rivier bij Wildruff, vlakbij Dresden. Onder de tien doden in Saksen zijn een 52-jarige man die verdronk in zijn huis en een 76-jarige vrouw die ten val kwam bij een reddingsoperatie.

Theaterplein

Inmiddels is het befaamde Theaterplein ondergelopen. Daar bevinden zich veel historische gebouwen, zoals het wereldberoemde operagebouw van de architect Semper. Enkele duizenden kunstwerken zijn naar elders overgebracht. Ook zijn 170 patiënten uit ziekenhuizen naar andere steden vervoerd. In delen van de stad is de stroom- en drinkwatervoorziening uitgevallen.

Amerikaanse luchtmacht

De Duitse autoriteiten zijn, met hulp van de Amerikaanse luchtmacht in Beieren, ten zuiden van de stad begonnen met de evacuatie van nog eens 30.000 mensen. Zij kregen donderdagavond de opdracht te vertrekken omdat hun huizen dreigen onder te lopen. De mensen komen uit Pirna en Heidenau, niet ver van de grens met Tsjechië. Voor hen staan tenten klaar.

Pirna

Pirna liep donderdag voor de tweede maal binnen enkele dagen onder water. Eerder op de dag hadden al 30.000 mensen in de deelstaat Saksen opdracht gekregen te vertrekken. De overstromingen in Duitsland hebben deze week al dertien mensenlevens geëist. Zeker ,2 miljoen Duitsers zijn getroffen door de wateroverlast. De Duitse bondskanselier Schröder spreekt van een "nationale ramp", aldus de Britse omroep BBC.

Moldau

Het vele water in de Elbe is vooral afkomstig van de Moldau, die eerder deze week delen van Praag blank zette. Ook Neder-Saksen en Hamburg, in het noorden van Duitsland, bereiden zich voor op problemen. Daar wordt het vele water volgende week verwacht.

Chemische fabriek

In Duitsland heerst overigens verontrusting over een mogelijke vervuiling van de Elbe door een overstroomde chemische fabriek in Tsjechië. Uit deze Spolana-fabriek in Neratovice, 15 kilometer ten noorden van Praag, ontsnapte donderdag een wolk chloor.

Milieuorganisatie Greenpeace vreest dat er uit de fabriek ook dioxine en kwik in de Elbe zal stromen. De Duitse minister Trittin van Milieu zei evenwel dat er geen direct gevaar is.

De situatie in de Tsjechische hoofdstad
Praag

Veel landen, waaronder Nederland, hebben daarvoor apparatuur gestuurd. Het dodental door de overstromingen in Tsjechië staat op elf. Buurland Slowakije lijkt de dans te zijn ontsprongen.

/NIEUWSWater blijft stijgen in Slowakije en Duitsland (video)Praag maakt zich op voor vloedgolf (video)Midden-Europa lijdt onder noodweer (video)