DUBAI - De in Irak ontvoerde Brit Kenneth Bigley smeekt in een video om zijn leven te sparen. Hij heeft de Britse premier Tony Blair opgeroepen hem te redden. De video is woensdagavond geplaatst op een islamitische website.

De groepering van Abu Musab al-Zarqawi heeft Bigley ontvoerd. Die dreigt hem te doden als in Irak gevangen gehouden vrouwen niet door het Amerikaanse leger worden vrijgelaten. De gijzelnemers hebben twee samen met de Brit ontvoerde Amerikanen inmiddels vermoord.

Geëmotioneerd

"Dit is mogelijk mijn laatste mogelijkheid om met u te spreken. Ik heb uw hulp nu nodig mijnheer Blair, omdat u de enige op Gods aarde bent die mij nog kan helpen", aldus de zeer geëmotioneerde Bigley.

De Amerikaanse en Iraakse autoriteiten zijn niet van plan op korte termijn gedetineerde vrouwelijke Irakezen vrij te laten. Met deze voorlopig afhoudende opstelling van Washingon en Bagdad lijkt het lot van de ontvoerde Britse Kenneth Bigley bezegeld.

Deadline

Het drietal werd donderdag ontvoerd in Bagdad. Alle drie werkten voor een bouwbedrijf. De deadline van 48 uur die de ontvoerders aanvankelijk stelden is al verlopen. De dood van de Amerikanen Eugene Armstrong en Jack Hensley is bevestigd door gruwelijke video-opnamen en de onthoofde lichamen van beiden zijn gevonden en geïdentificeerd.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw erkende woensdag in New York dat er "weinig hoop" is op de vrijlating van Bigley. Zijn Amerikaanse collega Powell onderstreepte dat onderhandelingen met de ontvoerders niet aan de orde kunnen zijn. Dat zal in zijn visie alleen maar uitmonden in nog meer ontvoeringen van buitenlanders.