DEN HAAG - Justitie, politie en de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) hebben geen aanwijzingen gehad voor concrete bedreigingen aan het adres van Pim Fortuyn. Minister de Vries van Binnenlandse Zaken heeft dit maandagavond gezegd na afloop van de speciale zitting van de ministerraad.

Volgens De Vries heeft de politie van Rotterdam Fortuyn bescherming aangeboden. "Er was voldoende aandacht voor de veiligheid van Fortuyn", aldus De Vries, die desondanks een grondig onderzoek aankondigde.

De lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn heeft volgens De Vries geen gebruik gemaakt van het aanbod. Ook heeft hij geen gevallen van bedreiging gemeld bij de politie. Volgens De Vries heeft het korps Rotterdam-Rijnmond hem wel gevraagd eventuele bedreigingen te melden.

De Vries benadrukte dat er verschillende malen een 'dreigingsanalyse' van Fortuyn is gemaakt. De eerste keer was direct, nadat hij op 20 maart taarten in zijn gezicht had gekregen. Telkens weer was de conclusie dat er geen aanwijzingen waren voor concrete bedreigingen. Deze conclusie werd op 2 mei voor het laatst getrokken.

Inmiddels zijn er speciale veiligheidsmaatregelen genomen om de lijsttrekkers van de politieke partijen te beschermen na de moord op Pim Fortuyn, zo is in Den Haag vernomen. Over de maatregelen worden vooralsnog geen mededelingen gedaan.

/DOSSIERPim Fortuyn