BETHLEHEM - De gouverneur van de Palestijnse stad Bethlehem, Mohammed al-Madani, heeft dinsdagochtend gemeld dat er een definitief akkoord is over beëindiging van de crisis rond de Geboortekerk in zijn plaats.

In de door Israëlische soldaten belegerde kerk zitten meer dan honderd Palestijnen al meer dan maand vast. Een aantal staat op de 'terroristenlijst' van Israël.

Het akkoord, dat al enkele dagen in de lucht hangt, is bereikt door Europees-Amerikaanse bemiddeling. Het voorziet volgens de gouverneur in de uitzetting van dertien Palestijnen uit de kerk naar Italië. Zij staan het hoogst op de Israëlische lijst. Een akkoord met de Italiaanse autoriteiten hierover zou overigens nog niet zijn gesloten. Nog eens 26 anderen gaan naar een gevangenis in een Gazastrook en de rest komt vrij.

De overeenkomst is gesloten op basis van een lijst van 123 personen die in de kerk verblijven. Deze lijst is afgelopen weekeinde opgesteld op aandringen van een Europese diplomaat. Het is nog niet duidelijk wanneer de groep de Geboortekerk kan verlaten.

/DOSSIERMidden-Oosten