DEN HAAG - De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wijst de suggestie van de hand dat koningin Beatrix de troonrede van dinsdag saai heeft genoemd. De Volkskrant meldde woensdag dat de vorstin zou hebben gezegd: "Het was toch een saai verhaal?"

De koningin heeft kort na het uitspreken een aantal vragen gesteld aan Kamerleden over de indruk die zij hadden van de troonrede. De koningin heeft daarbij niet gezegd dat de Troonrede saai is, benadrukt de dienst. De dienst laat onweersproken dat de koningin persoonlijk niet onder de indruk was van de taalkundige schoonheid van de troonrede.

Cd-rom

In de Volkskrant-mededeling dat zij zich zorgen maakt om de zere voet van de premier, ziet de RVD geen aanleiding voor een ontkenning. Over prins Willem-Alexander die zou hebben gegrapt dat hij straks wel cd-roms van de troontrede uitdeelt, weet de dienst helemaal niets.

Voorzitter Weisglas van de Tweede Kamer vindt het een "zeer slechte en te betreuren ontwikkeling" dat Kamerleden aan de pers hebben verteld wat de koningin gezegd zou hebben na het uitspreken van de troonrede. Hij heeft de daders, die anoniem met de Volkskrant hebben gepraat, gevraagd zich te melden. Hen staat "een indringend lesje staatsrecht" te wachten.

Excuses

Volgens Weisglas is er een basisregel dat niet uit de school wordt geklapt over gesprekken met de koningin. Zeker Kamerleden moeten zich daaraan houden, vindt hij. Weisglas heeft de koningin schriftelijk excuus aangeboden.

Bekijk video:Prinsjesdag: 30.000 Oranje fans langs de route
Modem/ Breedband