WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft Cuba, Libië en Syrië toegevoegd aan de 'as van het kwaad', landen die in de ogen van Washington massavernietigingswapens maken of verspreiden. Bush schaarde eerder Irak, Iran en Noord-Korea onder die categorie.

Alle genoemde landen kunnen mogelijk rekenen op actie van de Amerikanen om zo te voorkomen dat zij 'terroristen' van massavernietigingswapens voorzien, zo zei de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken John Bolton maandag.

"De VS zijn vastbesloten de nieuwe golf van terreur te voorkomen", aldus Bolton met verwijzingen naar de aanslagen van 11 september. "Staten die terreur bevorderen en massavernietigingswapens najagen, moeten daarmee stoppen. Ze kunnen verwachten onze doelwitten te worden."

Volgens Bolton is er geen twijfel dat Libië nog altijd doorgaat met zijn programma voor nucleaire, biologische en chemische wapens. De VS zijn volgens Bolton bezorgd over de mogelijkheid die Syrië al zou hebben om op beperkte schaal biologische wapens te maken.

Cuba zou op kleine schaal onderzoek doen naar biologische oorlogsvoering en potentieel gevaarlijke technologie hebben overgedragen aan andere 'schurkenstaten'. Bolton zei niet welke landen dat zijn.

/DOSSIERTerreur VS