BRUSSEL - De Turkse premier Erdogan komt donderdag naar Brussel voor overleg met Europees commissaris Verheugen (Uitbreiding). Mogelijk schuift ook voorzitter Prodi van de Europese Commissie aan.

Het topoverleg moet wat strubbelingen tussen Europa en Turkije opheffen, twee weken voordat de Europese Commissie een voorstel doet over Turkse toetredingsgesprekken met de EU. Het zint Europa niet dat Turkije de strafwet nog niet heeft gemoderniseerd. Eerder was er al kritiek op een Turks plan om overspel strafbaar te stellen. "We moeten kijken hoe het verder moet", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag.

Erdogan ontmoet donderdagmiddag de fractieleiders van het Europees Parlement achter gesloten deuren. Vooruitlopend roept europarlementariër Lagendijk op tot kalmte. "Het debat is de laatste dagen wat oververhit geraakt", vindt de GroenLinkser, voorzitter van een commissie van Europese en Turkse parlementariërs.

"Beide moeten het allemaal wel in perspectief plaatsen. Europa blaast het hele overspelgedoe erg op. En Turkije moet bereid zijn om de strafwet te moderniseren."