RIJSWIJK - Europese politici van uiteenlopende politieke kleur hebben met verbijstering gereageerd op de moord op Pim Fortuyn.

De Belgische premier Guy Verhofstadt omschreef de aanslag "als een gewelddadige actie tegen de democratie". Verhofstad zei dat hij dacht dat het onmogelijk was dat zoiets zou gebeuren in een land dat lid is van de Europese Unie.

Filip Dewinter, de leider van het extreemrechtse Vlaams Blok zei in een eerste reactie dat hij zich verbaasde over het gebrek aan beveiliging rond de omstreden politicus. Volgens hem is het in alle omringende landen gebruikelijk dat politici die worden bedreigd, bescherming van de politie krijgen. Zo kreeg Dewinter, nadat hij anderhalf jaar geleden in Nederland werd belaagd door 'autonomen' met stokken en traangas, hulp van de politie, wanneer hij in Antwerpen in het openbaar optrad.

Vlaams Blok

De aanslag destijds op de leider van het Vlaams Blok vond ook al plaats na een interview in Nederland. "Ik heb al eens mogen kennismaken met de tolerantie in Nederland", schamperde de leider van het Vlaams Blok.

In Frankrijk toonde voorman Bruno Mégret van de extreem-rechtse Nationale Republikeinse Beweging (MNR) zich eveneens geschokt door de aanslag. "Als die politiek was gemotiveerd, dan bewijst deze criminele daad tot welke gevolgen hysterische stellingnames kunnen leiden", aldus Mégret. Hij verwees naar de wijze waarop de linkse politieke partijen in Frankrijk de afgelopen vijftien dagen actie hebben gevoerd tegen de extreem-rechtse rivaal van Mégret, Jean-Marie Le Pen van het Front National.

Motief?

Een woordvoerder van het Front National vroeg zich af wat het motief voor de aanslag was. "We weten niet of hij het slachtoffer is geworden van een politieke moord of dat de aanslag wellicht te maken heeft met zijn seksuele geaardheid", aldus de woordvoerder.

In Oostenrijk noemde woordvoerder Schweitzer van de extreem-rechtse Vrijheidspartij (FPÖ) de moord waanzin. Een regeringswoordvoerder zei dat de dood van Fortuyn een verschrikkelijk signaal voor Europa is. "Geweld is onaanvaardbaar, hoe ernstig je ook met iemand van mening verschilt", aldus de zegsman. Een woordvoerder van de sociaal-democraten, die in de oppositie zitten, zei dat de aanval op Fortuyn een bewijs is voor de groeiende spanningen in de Europese maatschappij.

Schok

De Britse premier Blair zei dat de Britten meeleven met de schok die de Nederlanders voelen. Wat voor gevoelens politici ook mogen oproepen, de enige plaats om die te uiten is in het stemhokje, aldus Blair. Hij zou dinsdagavond een partijbijeenkomst van de PvdA in Nederland bezoeken, maar die bijeenkomst is afgelast wegens de moord op Fortuyn.

De speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie voor het buitenland, de Spanjaard Solana noemde de moordaanslag verschrikkelijk. "Het spreekt voor zich dat ik dit soort praktijken ten zeerste afkeur."

De Deense minister van Buitenlandse Zaken Moeller veroordeelde de aanslag als een harde slag voor de democratie. "Niets kan een dergelijke onaanvaardbare daad rechtvaardigen, die een ernstige aanslag en gif voor de democratie is." De voorzitter van de rechtse PPD, Kjaersgaard, zei ontzet te zijn door deze ongelooflijke moord.