HAARLEM - Onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem en Rotterdam is in een jaar tijd een omvangrijke drugsorganisatie opgerold. De bende wordt verdacht van de invoer van grote hoeveelheden cocaïne vanuit het Carabisch gebied via Schiphol en de haven van Rotterdam. Dat heeft het OM in Haarlem woensdag bekendgemaakt.

Met de arrestatie dinsdag van vier personen op Curaçao en Aruba denkt het OM een groot deel van de organisatie te hebben opgerold. Eerder werden al dertien verdachten opgepakt. Tijdens het onderzoek is 2000 kilo coke in beslag genomen met een geschatte straatwaarde van 152 miljoen euro.

Havenarbeiders

Onder de verdachten zijn Rotterdamse havenarbeiders en Colombiaanse en Antilliaanse drugsleveranciers. Ook zijn personen aangehouden die het OM beschouwt als de top van de organisatie. Een van de hoofdverdachten is in mei dit jaar in Spanje opgepakt. Tijdens het onderzoek hield de politie mensen aan in Rotterdam, Nijmegen, Amsterdam, Ridderkerk, Klundert en op Aruba en Curaçao. Daar zijn ook huiszoekingen gedaan. Een aantal verdachten bezat vuurwapens en waarschijnlijk met criminele activiteiten verdiend geld.

Schiphol

Een speciaal onderzoeksteam op Schiphol, met mensen van de marechaussee, de douane en de FIOD, begon in september vorig jaar met het onderzoek. Aanleiding hiervoor was dat de douane in de maand daarvoor een partij van 620 kilo cocaïne had onderschept. In maart dit jaar breidde het onderzoek zich uit naar Rotterdam, omdat er informatie was dat havenmedewerkers betrokken waren bij de invoer van de harddrugs. Vlak daarna onderschepte het uitgebreide team twee partijen coke van 80 en 330 kilo.

Tot nu toe kwam het onderzoeksteam, dat nauw heeft samengewerkt met de autoriteiten op Curaçao en Aruba, zeventien zaken van invoer van cocaïne op het spoor, gepleegd tussen 2001 en 2004. Alle verdachten zitten nog vast. Het OM sluit meer aanhoudingen niet uit.