CHICAGO - Ook minder inspannende fysieke activiteiten, zoals wandelen, helpen tegen dementie. Dat blijkt uit twee Amerikaanse onderzoeken, waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in de Journal of the American Medical Association.

Uit een onderzoek onder meer dan 2000 mannen van 71 jaar en ouder bleek dat degenen die het minst wandelden (minder dan vierhonderd meter per dag) bijna tweemaal zoveel kans hadden op dementie dan degenen die het meest wandelden (meer dan 3,2 kilometer per dag). Uit eerder onderzoek was al bekend dat er een verband is tussen dementie en fysieke activiteit, maar het was nog niet bekend of dat verband ook bestaat met minder intensieve fysieke activiteit.

De onderzoekers van de medische faculteit van de Universiteit van Virginia onder leiding van dr. Robert Abbott zeggen dat zij dit verband hebben gelegd. Waarom er verband is tussen de twee zaken, weten zij niet, zei Abbott tegen de Britse omroep BBC.

Het tweede onderzoek - op de Harvard Medical School - werd gehouden onder bijna 19.000 vrouwen van zeventig jaar en ouder. De vrouwen vulden sinds 1986 elke twee jaar een vragenlijst in. Uit de antwoorden leidden de onderzoekers af dat de vrouwen die de meeste lichaamsbeweging namen, beter scoorden bij cognitieve tests.

Vrouwen

Vrouwen die in een rustig tempo zeker anderhalf uur in de week wandelden, deden het een stuk beter dan degenen die minder dan veertig minuten in de week wandelden.

Onderzoekster dr. Jennifer Weuve zei dat het verschil tussen de twee groepen neerkomt op 'ongeveer drie jaar jonger zijn'. Zij benadrukte dat een verminderd risico op afnemende cognitieve prestaties niet alleen geldt voor vrouwen die intensieve activiteiten beoefenen.