AMSTERDAM - Marokkaanse voorlieden hebben maandagavond de moord op Pim Fortuyn in felle bewoordingen veroordeeld. Daarnaast willen zij hun medeleven betuigen aan de familie en vrienden van Pim Fortuyn.

"Deze politieke aanslag is een schande voor de democratie", zei Abdou Menebhi namens een netwerk van Marokkaanse organisaties.

"We waren het weliswaar niet eens met zijn opvattingen, maar een aanslag gunnen we niemand."

Verder sprak Menebhi de hoop uit dat de dood van Pim Fortuyn niet zal bijdragen aan meer onrust en slechtere verhoudingen in de samenleving. "We hopen dat de moord op Pim Fortuyn unanieme saamhorigheid en solidariteit teweeg zal brengen", aldus de Marokkaanse voorman.

Mohammed Sini, voorzitter van dialoogcentrum Islam en Burgerschap, noemt de aanslag op Fortuyn werkelijk rampzalig: "Het is ondenkbaar, ontoelaatbaar en absurd dat in Nederland een aanslag op het leven van een politicus wordt gepleegd."

Onthutst

Sini is benieuwd naar de dader. Mede daarvan hangt af hoe de verhoudingen in de samenleving eruit zullen zien, stelt hij.

Said Boudouft, voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs (SMT), is ook onthutst: "Het is ongelooflijk dat Pim Fortuyn van het leven is beroofd, wat de motieven van de dader ook mogen zijn. Dit soort tragedies kennen we alleen van verre dictatoriale landen, niet van ons democratische Nederland."

/DOSSIERFortuyn