In het Drentse dorp Oranje hebben boze dorpsbewoners de auto van staatssecretaris Klaas Dijkhoff belaagd. Hij was daar op bezoek op een besloten bijeenkomst te praten over de komst van zevenhonderd extra asielzoekers.

Dat meldt de NOS dinsdagavond. 

Toen de staatssecretaris wilde vertrekken, blokkeerden dorpsbewoners de weg met auto's. De chauffeur van de staatssecretaris draaide daarop om en wilde via een andere kant het dorp verlaten. Daar werd de weg echter door een vrouw geblokkeerd.

De auto kwam vervolgens tot stilstand, waarna dorpsbewoners tegen het voertuig trapten. De vrouw die voor de auto ging staan, werd aan de kant geduwd, waarna het voertuig van Dijkhoff kon vertrekken.

Toegangswegen

De bewoners hebben inmiddels alle toegangswegen tot het dorp geblokkeerd en houden alle voertuigen tegen. Beveiligers staan bij de toegang van vakantiedorp Oranjestad waar asielzoekers worden ondergebracht.

De bewoners zullen de asielzoekers die dinsdagavond arriveren niet tegenhouden, laten de bewoners aan de politie weten. De bussen waarmee ze aankomen, mogen evenwel het dorp niet in. De vluchtelingen voor de noodopvang zullen het laatste stuk moeten lopen naar het azc.

Delegaties van politie en dorpelingen spraken dinsdagavond laat met elkaar. De politie moet nog kijken of ze akkoord gaat met de aangeboden doorgang. Volgens een woordvoerder houden zij extra toezicht. Een busje van de ME staat in het dorp, geüniformeerde agenten en 'stillen' - agenten in burger - zijn eveneens aanwezig. 

Extra opvang

Dijkhoff droeg de gemeente Midden-Drenthe dinsdagavond op om zevenhonderd asielzoekers extra op te vangen in het dorp Oranje. De gemeente en provincie zijn niet blij dat de bewindsman eerder gemaakte afspraken daarover aan zijn laars lapt.

Het is de eerste keer dat Dijkhoff een besluit oplegt aan een gemeente. Hij doet dat nadat de burgemeester had geweigerd in te stemmen met de extra asielzoekers.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Dijkhoff dinsdagavond dat er door de hoge nood steeds minder tijd is voor de bestuurlijke besluitvorming. Dat levert soms een dilemma op, stelt hij. Om te voorkomen dat asielzoekers op straat terechtkomen, heeft hij de besluitvorming in Oranje niet afgewacht.

Dijkhoff gaat nog met de gemeente overleggen hoelang de opvang van extra mensen zal duren.

Draagvlak

Het CDA is het niet eens met Dijkhoff. Tweede Kamerlid Peter Oskam vindt het "onbestaanbaar en onbegrijpelijk dat de staatssecretaris dit besluit neemt tegen alle gemaakte afspraken in. Hier is geen draagvlak voor binnen de gemeente en provincie." Hij wil zo snel mogelijk opheldering van Dijkhoff.

Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar is woedend. "Vanuit mijn rol zie ik toe op de kwaliteit van het openbaar bestuur. Wat hier gebeurt, is niet te begrijpen en draagt zeer zeker niet bij aan draagvlak en bereidheid onder inwoners om asielzoekers op te vangen", reageert Tichelaar. 

Afstemming

"Oranje vangt met hulp van inwoners, verenigingen en ondernemers al meer asielzoekers op dan te dragen is in dit dorp", zegt Tichelaar. "In Drenthe doen gemeenten hun best om onder enorme tijdsdruk, in afstemming met inwoners, zo veel mogelijk asielzoekers op te vangen. Dat dit aantal wordt verdubbeld zonder fatsoenlijk overleg is niet te begrijpen. Wij gaan hierover graag in overleg met de staatssecretaris."

Eerder dit jaar besloot de gemeenteraad van de Drentse plaats dat er maximaal zevenhonderd asielzoekers zouden opgevangen mogen worden in vakantiepark Speelstad Oranje. Daar komen nu zevenhonderd vluchtelingen bij. In het dorp zelf wonen circa hondervijftig mensen.

Dinsdagavond komen in het plaatsje Oranje in Drenthe al drie- tot vierhonderd nieuwe asielzoekers aan.

Reactie burgemeester

Burgemeester Ton Baas van Midden-Drenthe begrijpt de opgelopen emoties en betreurt de gang van zaken. "We hadden de balans gevonden en dat wordt bij pennenstreek teniet gedaan'', zei hij over het besluit van Dijkhoff.

Vice-premier Lodewijk Asscher neemt het op voor Dijkhoff. In een tweet laat hij weten dat ''emoties mogen", "maar mensen die hun werk doen, laat je met rust".

Ook VVD-Kamerlid Malik Azmani reageerde. "Kennelijk is de nood zo hoog dat de staatssecretaris een aanwijzing moet gaan geven om mensen niet op straat te laten zwerven en daarmee overlast te voorkomen. Het bevestigt dat de grens in zicht is van wat we nog aan kunnen'', aldus de partijgenoot van staatssecretaris Dijkhoff.